Shiatsu massageShiatsu is een eeuwenoude vorm van lichaamswerk dat gebruikmaakt van rekken, kneden, schommelen, teder vasthouden en palm- en duimtechnieken om een helend process te leveren. 

Deze soort massage maakt ook gebruik van knie-, elleboog en voetdruk, alsook rekoefeningen en rotaties van gewrichten en ledematen. Het dekt het fysieke lichaam, emotionele en spirituele aspecten en het ondersteunt het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te balanceren. 

Shiatsu is een behandeling van het hele lichaam dat inwerkt op de meridianen. Meridianen zijn kanalen waar energie (Ki) in een meer geconcentreerde manier door het lichaam vloeit. 

Japanse Ki (Chinese Qi) wordt gezien als een vitale energie. 

Als gevolg van diverse verstoringen kan Ki zwak, geblokkeerd of overstroomd zijn en dit kan behandeld worden door het uitrekken en druk toedienen langs gekozen meridianen, gebieden en punten. 

Shiatsu wordt uitgevoerd op een futon mat op de grond, en de patient moet comfortabele en losse kleding dragen, bijvoorbeeld een sportpak (bij voorkeur katoen). 

Hoewel Shiatsu gewoonlijk op de grond wordt beoefend kan het ook op de massagetafel of in een zittende houding worden uitgevoerd indien de patient problemen heeft op de grond te liggen. 

Shiatsu diagnose speelt een belangrijke rol en omvat: meridiaan paden, 5 Elementen en Yin en Yang theorie. Het doel van de behandeling is om zwakke gebieden te ondersteunen en om spanningsgebieden te ontlasten. 

Er zijn vele vormen van massagebehandeling, maar Shiatsu heeft bewezen ene zeer effectieve techniek te zijn. Het is een geweldige pijnstiller, het vermindert de aanwezigheid van adrenaline en andere stresshormonen. 

Het bevrijdt energie in gebieden waar de Ki geblokkeerd of gestagneerd is, en brengt energie naar gebieden die uitgeput zijn. 

Deze behandeling kan helpen met:

  • stijfheid in spieren en gewrichten
  • pijn
  • maag en verteringsproblemen
  • hoofdpijn
  • slaapproblemen
  • emotionele stress
  • PMS en menstuatiestoornissen
  • burn-out van een overspannen levensstijl

Naast de voordelen voor de gezondheid is Shiatsu ook een goede techniek om een correcte ademhaling en een diepere ontspanning te bereiken.